Boekingsblog deel 2: Consument wil op vakantie maar boekt nog niet

In onze nieuwe blogserie Boekingsblog delen we informatie over het veranderende boekingsgedrag dat wij zien in de reis- en recreatiebranche. Door de corona crisis en de veranderende houding van de consument tegenover reizen zien we grote verschillen in het zoek- en boekgedrag met voorgaande jaren. Graag vertellen we daar meer over en laten we zien hoe je hierop in kan spelen.

Vandaag in deel 2: De consument die op vakantie naar het buitenland wil boekt nog niet. Hoe haal je hier toch waarde uit? 

Samenvatting:

 • De reisintentie naar het buitenland blijft stijgen 🛫
 • Intentie om te boeken blijft uit;
 • Consumenten zoeken veiligheid in annuleringsvoorwaarden, maar ook in bestemming;
 • Autovakanties en makkelijk bereikbare zonvakanties worden naar verwachting vanaf april weer geboekt;
 • Tijd periode van oriëntatie tot boeken is veel korter geworden;
 • Houd er rekening mee dat investeringen zich pas later uitbetalen;
 • Begin bij adverteren in zoekmachines, als je merkt dat er tractie is.

De reisintentie

De afgelopen weken zien we de reisintentie naar het buitenland blijven stijgen, binnen ons benchmark zien we een stijging van ongeveer 30% in organisch verkeer t.o.v. vorige maand.

De intentie om te boeken blijft daarentegen nog wel gelijk. We zien de online conversieratio’s niet stijgen. De boekingen stijgen wel, omdat meer mensen in de markt zijn een vakantie te boeken. Dit is van oudsher natuurlijk hét moment en consumenten zijn dat niet vergeten.

Hoe richt je nu je marketing in?

Consumenten willen nog niet en mass boeken voor een vakantie in het buitenland. Men oriënteert zich wel. Een goed begin is starten met marketing in zoekmachines. Dit zijn mensen die actief zoeken naar wat jij aanbiedt.

Adverteer op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw reizen maar waar je organisch niet goed op scoort. Richt je retargeting alvast goed in met een ander doel dan boekingen, namelijk bekendheid of het verzamelen van mailadressen.

 Biedt je flexibele annuleringsvoorwaarden aan? Start dan zeker vroegtijdig met campagnes die dicht tegen een boeking aan zitten. Bijvoorbeeld accommodatie(type) campagnes die bereikbaar zijn met de auto binnen Europa. 

Hanteer jij nog geen flexibele annuleringsvoorwaarden, maar wil je wel oriënterend verkeer naar je website toe krijgen? Bekijk dan eens de mogelijkheden om te adverteren op oriënterende zoektermen, zoals ‘zomervakantie 2021 + land’. Onze interne dashboards laten zien dat er momenteel twee keer zoveel oriënteerders op travel sites aanwezig zijn t.o.v. december 2020. Helaas is de uiteindelijke online omzet nog maar 5% van vorig jaar. Staar je daar niet blind op, gezien veel mensen nu de telefoon pakken of boeken via e-mail of chat.

Houd er ook rekening mee dat je investering zich pas later uit zal gaan betalen. De TV-commercial van Prijsvrij bijvoorbeeld, die zal op lange termijn flink veel bekendheid doen opleveren.

Het voordeel is dat je nu weinig concurrentie hebt en de CPC’s daarom lager liggen. Om de oriënterende bezoekers aan je te binden is niet alleen belangrijk je aanbod te laten zien, maar ze ook te voorzien van de benodigde informatie.

Hoe haal je nu alsnog waarde uit je site bezoekers?

De verwachting is dat we eind april weer langzaam reizen gaan boeken. Eerst dus autovakanties en makkelijk bereikbare zonvakanties. Hierbij is het aanstaande Europese Protocol voor sneltesten van vakantiegangers een belangrijke afhankelijke factor.

De belangrijkste bestemmingsfactoren? Natuur, ruimte en rust. Verre reizen gaan waarschijnlijk pas eind 2021, begin 2022 weer gepland of geboekt worden.

De verwachting is daarnaast dat er nu in de komende twee maanden een verkorte oriëntatiefase plaatsvindt. Hetgeen wat we ook zagen voor de binnenlandse recreatie in 2020. Toen het ineens weer kon, zijn de boekingen binnen drie dagen door het dak gegaan. Recreatie partijen die hier op voorbereid waren hebben de beste dagen ooit gedraaid qua boekingen. Zaken die van groot belang zijn in je voorbereiden zijn:

 • Zorg dat je een plan de campagne hebt;
 • Zorg dat je mailbestand groot genoeg is;
 • Zorg dat je campagnes al uitgedacht zijn en staan.

De investering die je doet in oriënterende bezoekers zal zich waarschijnlijk op een later moment pas uitbetalen. Wil jij in de tussentijd je oriënterende bezoeker alsnog waarde meegeven, doe dat dan op een van de volgende manieren:

 • Een optie laten plaatsen op een reis (onbetaald boeken zonder voorwaarden)
 • Bezoekersinformatie werven (persoonlijke- en contactgegevens incl. interesse)

De informatie die je beschikt over een websitebezoeker in de oriëntatiefase kun je later weer gebruiken in je marketing follow-up. Zodoende betaalt je investering nu zich wel later uit.

Andere soort campagnes die je nu kunt implementeren voor een meerwaarde in je online marketing:

 • Like-campagne of  Lead campagne op Facebook voor e-mailadressen. Zo heb je straks meer vijvers om in te vissen;
 • Youtube brandcampagnes of social video-campagnes incl. verticals (stories) ter-bevordering van je merkbekendheid;
 • Het geven van online events over bestemmingen, om zo de betrokkenheid van je doelgroep te behouden.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Vul het contactformulier in voor een eerste kennismaking. Wij helpen je graag verder om 1-op-1 jouw vragen te beantwoorden.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen