Het MBTI Model
Niet iedere websitebezoeker is hetzelfde. De een wil graag reviews lezen en een beeld krijgen van de organisatie. De ander wil accommodaties snel en gemakkelijk kunnen vergelijken.
Verschillende type websitebezoekers komen op je website. Het MBTI model laat zien welke dit zijn en hoe je je website kunt aanpassen om al deze websitebezoeker te kunnen bedienen. Uiteindelijk wil je er voor zorgen dat de website zo goed mogelijk converteert.
Waar kun je het MBTI model voor gebruiken
Het MBTI model kun je gebruiken bij het optimaliseren van je website. Je kijkt uit de ogen van 4 verschillende type websitebezoekers. Bij het optimaliseren van de website zul je merken dat iedereen wel een mening heeft over het design van de website. Het liefst levert een webbouwer een mooi design af. Maar converteert deze wel goed? Is er nagedacht over het kleurgebruik en de call to action tekst? Aangezien er verschillende type websitebezoekers op je website terecht komen, is het verstandig om ook al deze verschillende types zo goed mogelijk van dienst te zien. Laat zien waar zij op dat moment behoefte aan hebben.
4 MBTI typen
Het MBTI model is gebaseerd op 4 dimensies waarbij per dimensie 2 tegenovergestelde kenmerken worden getoond.
- Extravert/introvert
- Observatie/intuïtie
- Denken/voelen
- Oordelen/waarnemen
Kenmerken van de 4 MBTI types
Competitieve bezoekers
- Bekijkt de website snel
- Baseert zijn beslissingen op feiten
- Legt snel verbanden en ziet snel een groter geheel
- Kan snel beslissingen nemen als de belangrijkste feiten snel zichtbaar zijn
Voorbeeld
Opsommen van USP’s van accommodaties, annuleringsvoorwaarden en betalingsmogelijkheden laten zien.
Methodische bezoeker
- Zoekt naar feiten
- Bestudeert de feiten langzaam en bekijkt elk detail
- Neem weloverwogen besluiten en komt hier niet snel op terug
Voorbeeld
Samenvatting tonen van de accommodatie en daarnaast opgesomd de USP’s weergeven.
Spontane bezoeker
- Beslist snel op basis van emotie
- Vraagt zich af wat het product/dienst toevoegt aan zijn/haar leven
- Gevoelig voor kortingsacties, cadeaus etc.
- Nieuwe (populaire) reizen etc. zullen sneller gekocht worden door deze type bezoeker
Voorbeeld
30 dagen bedenktijd of gratis annuleren tot een week voor vertrek.
Humanistische bezoeker
- Neemt weloverwogen/langzaam beslissingen op basis van emotie
- Wil graag weten wie er achter het bedrijf zit
- Wil graag weten hoe anderen over de reis denken
Voorbeeld
Reviews tonen van eerdere reizigers, upsellings weergeven wat andere klanten ook kochten of bijvoorbeeld keurmerken geven de humanistische bezoeker vertrouwen.
Voorbeelden in de praktijk
Hoe ziet dit er dan in de praktijk eruit? Hiervoor hebben we gekeken naar de website van Vakantiediscounter. Onderstaand een aantal voorbeelden van Vakantiediscounter hoe zij inspelen op 4 type bezoekers.
Rood: Competitieve bezoeker
Groen: Methodische bezoeker
Blauw: Spontane bezoeker
Geel: Humanistische bezoeker
Past de website bij mijn doelgroep?
Om te kijken of de inhoud van de website past bij de doelgroep, moet je eerst weten wie je doelgroep is. Hier kun je achter komen door Analytics van je website te bekijken en de gegevens in de tab ‘doelgroep’ te bestuderen.
Vervolgens kun je de gebruiksvriendelijkheid van je website testen. Zo kom je erachter of de pagina’s wel echt bij de doelgroep aansluit. Voorbeelden van gebruiksvriendelijkheids testen zijn schermopnames via hotjar, eyetracking, muisbewegingen, flits testen (wat zie je de eerste 5 sec) A/B testen.
Continue proces
Het is belangrijk dat je het gedrag van je websitebezoekers blijft observeren. Blijf in Analytics kijken om te zien of het gedrag van je doelgroep verandert. Het optimaliseren van je website is een continue proces: monitoren – optimaliseren – evalueren. Anticipeer op het gedrag van je websitebezoekers.
Aan de slag met persona's maken!
De persoonlijkheidstypes uit het MBTI model is een onderdeel van het opstellen van een persona. Een persona maak je om jouw doelgroep inzichtelijk te maken voor jouw organisatie en uiteindelijk de verwachtingen van je gebruiker te kunnen overtreffen.
Meer leren over het in de huid kruipen van je gebruiker? Lees het artikel Kan jij al in de huid kruipen van je bezoeker? Maak Persona’s!