Hoogseizoen verlengen door inzetten op Duitse vakantieperiodes

Organisaties in de reis- en recreatiebranche met de doelgroep ‘families’ zijn afhankelijk van de schoolvakanties. Al is er een splitsing tussen Noord, Midden en Zuid-Nederland, het blijft een uitdaging het hoogseizoen te verlengen. 

Waarschijnlijk heb je er wel eens aan gedacht om je op de Duitse markt te gaan richten om zo het de vakantieperiodes te verlengen. Deze blog helpt je met de eerste stap om dit te realiseren: je marketing inrichten op de Duitse markt.

De Duitse vakantieperiodes

In Duitsland zijn er geen 3 regio’s met verschillende vakantieperiodes, maar 16. Ieder ‘Bundesland’ heeft in andere periodes vakantie. 

Een website waar snel inzicht kan krijgen in de Duitse vakantieperiodes is schulferien.org. In 2020 ziet het er voor de zomervakantie bijvoorbeeld zo uit:

hoogseizoen verlengen duitse vakantieperiodes

Het hoogseizoen in Nederland is van 6 juli tot 1 september. Als je je richt op Baden-Württemberg, Bayern, Berlijn en Brandenburg kan je het hoogseizoen met 4 extra weken verlengen.

Hoe doe je dat?

Je kan een campagne helemaal inrichten op zoekopdrachten van mensen die in deze ‘Bundeslanden’ wonen. Dit doe je door geo location targeting of met bodaanpassingen op de locaties. De volgende manieren zijn er om op specifieke vakantieperiodes te richten:

  1. Zoekcampagne gericht op het zoekwoord vakantieperiode + een keyword dat je doelgroep iets beperkt, zoals: met kinderen, met zwembad, etc.
  2. Zoekcampagne gericht op het zoekwoord vakantieperiode in Nederland + beperken van je targeting opties op je doelgroep, bijvoorbeeld: demografie ‘ouders van kinderen van 6 tot 12’
  3. RLSA Zoekcampagne met targeting op eerdere website bezoekers, gericht op zoekwoorden rondom de vakantieperiode.
  4. Display netwerk campagne met Custom Intent. Bijvoorbeeld voor zoekers naar urlaub holland.
  5. Google zoekcampagnes die al eerder tot een boeking heeft geleid, met location targeting op de provincie die in deze periode schoolvakantie heeft.

Maar let op: Hoe breder je targeting, hoe meer je aan de knoppen moet draaien om de campagne écht succesvol te laten worden.

Of je maakt gebruikt van de smart bidding tCPA (target cost per acquisition), maar daarvoor zijn minimaal 30 conversie per maand per campagne nodig. Heb je die niet? Lees meer over het inzetten van micro conversies.

Meer last minute zoekers in 2020

We zien in 2020 vooral dat mensen last minute boeken. Een steekproef op 29 juli 2020 wees uit dat 70% van alle zoekers in de markt zijn om binnen 2 weken een vakantie te boeken. Dit terwijl veel accommodaties, campings en vakantieparken al vol zitten.

Daardoor zie je tijdens het hoofdseizoen, geen boekingen binnen komen. Maar denk eraan dat men zich wel al oriënteert – ook zie je dat nu niet in je data. 

Heb je deze data nog niet in Google Analytics en heb je hulp nodig? Stuur ons een berichtje en wij kijken of dit mogelijk is voor je.

TIP: Zit je komende week vol, maar over een aantal weken niet meer? Dan is het mogelijk juíst slim campagnes te laten lopen, bijvoorbeeld vanaf 2-4 weken voor de eerste beschikbaarheid. Wetende dat men nu last minute zoekt. Extra tip: maak een doelgroep aan van de zoekers die je nu "nee" verkoopt en creëer campagnes om mensen te verleiden een andere periode te komen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen