5 x tips voor website optimalisatie die je helpen snel op de markt in te haken

Met de nieuwe versoepelingen kunnen we hopelijk langzaam vooruit kijken naar een mooie zomer. Benieuwd welke psychologische principes voor je website kunnen helpen om snel in te haken op de markt? In dit blog worden psychologische principes en website verbeteringen besproken met praktische voorbeelden. 

1. Speel in op Schaarste en ‘Loss aversion’

Als we weer kunnen reizen, dan zal het los gaan. Er zullen zometeen veel boekingen gemaakt worden als het kan. Zorg ervoor dat je via content op je website duidelijk maakt dat je websitebezoeker die ene reis niet mag ‘missen’. Dit kun je doen door:

  • Bij je nieuwsbrief bijvoorbeeld het volgende te melden: Als eerste op de hoogte zijn van ons aanbod als je weer kunt reizen? Meld je aan en mis geen enkele aanbieding!
  • Op je website aan te geven hoeveel accommodaties/plekken er nog maar beschikbaar zijn

De term ‘’Loss aversion’’ komt bij Kahneman en Tversky vandaag en hierbij gaat het erom mensen zichzelf willen beschermen tegen verliezen en daarom zichzelf hiertegen te beschermen. 

2. Zekerheid bieden

De afgelopen tijd is voor veel mensen een onzekere tijd geweest. We kunnen allemaal wel een stukje zekerheid gebruiken. Op verschillende manieren kun je hierop inspelen, namelijk: 

  • Unique selling points weergeven op de homepage waarom het voordelig is om bij jou te boeken, bijv. tot 7 dagen voor vertrek gratis annuleren;
  • Logo’s van autoriteiten prominent weergeven op je website bijv. in het boekingsproces. 

3. Speel in op het Self-consistency (Cognitive Dissonance Theory) met de ‘Bewaarde reizen’ functie

Bij Self-consistency oftewel het Cognitive Dissonance Theory gaat erom dat je focust op het feit dat de keuze van de persoon bewust is gemaakt en onderdeel is van de persoon. Je websitebezoeker zal minder snel afstappen van zijn of haar eigen keuze, doordat zij hiermee consistent willen zijn. 

Hoe kan je hier met een travel- of recreatie organisatie op inspelen? Dit kun je doen door te werken met de bewaarde reizen functie en een melding te geven met ‘Je favoriete reizen liggen nog in uw winkelmand’ o.i.d.

Zo kun je mensen die je website willen verlaten toch nog triggeren om die leuke reis te boeken via jouw website.

4. Voorkom keuzestress bij je websitebezoeker - Choice paradox

Als je als wesitebezoeker te veel keuze hebt, dan gaat dit ten koste van de kans dat er een boeking gedaan zal worden én hoe tevreden je uiteindelijk bent met de gekozen reis. Maak het daarom gemakkelijk voor je websitebezoeker om een keuze uit jouw reisaanbod te maken. Dit kun je doen door te werken met: 

  • Thema pagina’s (last minute, aan zee, met zwembad, zomervakantie etc.)
  • Een goede filtering bij je zoek- en boek functie
  • Een overzichtelijke resultatenpagina waar vergelijken gemakkelijk is

Via deze manieren maak je het gemakkelijker om de websitebezoeker de juiste reis te laten kiezen en zullen ze eerder overgaan op een boeking. Bedenk welke themapagina’s je kunt maken, welke filtering opties je eventueel kunt toevoegen om de keuze makkelijker te maken en ga na of je een overzichtelijke resultatenpagina hebt. Gebruik bijvoorbeeld bulletpoints om kort en bondig de unique selling points per accommodatie aan te kaarten. 5. Contact opnemen

Na een periode van onzekerheid zullen mensen vragen hebben m.b.t. tot het boeken van een vakantie. Maak het gemakkelijk om met jou als organisatie contact op te nemen door middel van een chatfunctie en door op mobiel direct in de header het mobiele nummer en/of e-mailadres te tonen. 

Extra tip:

Zorg ervoor dat je een pagina hebt over de ‘corona maatregelen’ betreffende jouw organisatie waar je veel gestelde vragen behandeld. Zo kun je op die manier al veel vragen beantwoorden van jouw websitebezoekers en neem je twijfels weg. Zorg ervoor dat de informatie corona pagina up-to-date is en zet er een datum bij van wanneer de pagina voor het laatst geupdate is. 

Zorg ervoor dat jouw website zometeen klaar is voor als de markt aantrekt!

Advies nodig?

Mocht je vragen hebben of advies willen over wat er specifiek op jouw website verbeterd kan worden voor meer conversies? Neem dan contact met ons op!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen