Vakantiegedrag van Nederlanders in 2016

Ieder reisbedrijf staat waarschijnlijk al met beide benen in het nieuwe boekjaar. We kijken vooruit: met volledige focus richt vrijwel iedereen zich op het hoogseizoen van 2017. Toch kijken we ook graag terug naar het afgelopen vakantiejaar. Wat waren de belangrijkste trends, kunnen we daar wat van leren in 2017?

Nederlandse vakantiemarkt 2016

Afgelopen jaar ging 81 procent van de Nederlandse bevolking een of meer keer op vakantie in binnen- en/of buitenland. Gemiddeld gingen deze vakantiegangers 2,8 keer op vakantie. Bij elkaar opgeteld zijn dit 35,5 miljoen vakanties, waar in totaal 15,7 miljard euro aan uitgegeven werd. (Bron: nbtc•nipo research)

Nederland populair vakantieland

Nederlanders gingen relatief vaak op vakantie, maar waar gingen ze naartoe? Net iets minder dan de helft van de vakanties (17,6 miljoen) werd gevierd op eigen bodem. In totaal gaf men zo’n 3 miljard euro uit aan vakanties in het binnenland.

De populairste provincies waren respectievelijk Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De Bungalow en het Hotel/Pension werden het meest geboekt. In 77 procent van de gevallen werd een vakantie online geboekt. Dit staat tegenover 14 procent aan telefonische boekingen. 3 procent van de boekingen werd aan een balie geplaatst.

Onveilige landen gemeden

Zo’n 17,9 miljoen vakanties vonden plaats in het buitenland. Lange vakanties – 8 dagen of meer – waren zeer populair. De bestemmingen laten in 2016 jaar een ander beeld zien dan we gewend zijn. Door onrust en crises met vluchtelingen boetten Turkije en Griekenland veel in op hun populariteit. Ondanks de afname in vakanties naar populaire vakantiebestemmingen is er in totaal 12,6 miljard euro gespendeerd aan vakanties naar het buitenland. Het hotel en het pension bleken verreweg het populairst. Het boeken van een vakantie gebeurde, met 84 procent, voornamelijk online. Zo’n 8 procent van de vakantiegangers boekten hun vakantie aan een balie en 5 procent plaatste telefonisch een boeking.

Vakantieplannen van 2017

Hoe de verdeling van vakantiebestemmingen in 2017 eruit zal zien, is nog onzeker. Wel kunnen we vaststellen dat de intentie om op vakantie te gaan weer hoger ligt dan in 2016 het geval was. Uit een onderzoek van nbts nipo blijkt dat 65 procent van de vakantiegangers aankomend jaar even vaak op vakantie wil als vorig jaar. 18 procent van de ondervraagden zegt zelfs vaker op vakantie te willen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen