Grote Google update in 2021: bereid je vast voor!

Google heeft vorige week aangekondigd dat in 2021 een grote nieuw update live gaat. De update staat bekend als de Google Page Experience Update. Deze update kan op iedere website invloed gaan hebben en het is goed om je nu alvast voor te gaan bereiden.

Deze update is een nieuwe toevoeging aan het algoritme van Google die de zoekresultaten nog beter moet gaan maken voor de gebruiker. Zoals de naam al zegt, wordt er gefocust op de ervaring (experience) van de gebruiker op jouw website. Een slechte gebruikerservaring kan dus extra gaan meewegen in je ranking.

Wat is Page Experience?

Page experience bestaat uit verschillende factoren waarbij sommige al bekende ranking factoren zijn. Het belangrijkste is dat mensen op een prettige manier door je website kunnen navigeren. Denk hierbij aan snelle laadtijden, maar ook aan buttons die niet verspringen en bruikbaarheid op mobiel

De verschillende factoren op een rijtje:

 • Largest Contentful Paint (LPC)
  Hier gaat het over de laadtijd. De LPC is het punt waarop de meeste content is geladen en de gebruiker gebruik kan maken van de website. Dit moet gebeuren binnen 2,5 seconden na het opvragen van de pagina.
 • First Input Delay (FID)
  De FID gaat over interactie. Het is de tijd tussen een interactie die de gebruiker heeft met jouw website en dat de browser daadwerkelijk reageert op deze interactie. Deze tijd mag maximaal 100 milliseconde zijn.
 • Cumulative Layout Shift (CLS)
  Dit gaat over de stabiliteit van je pagina. Er mogen geen elementen verspringen op de pagina als de gebruiker interacteert met je website.
 • Mobile-Friendly
  De website moet goed te gebruiken zijn op mobiel. Denk hierbij aan een responsive website die meeschaalt met de grootte van het scherm.
 • Safe browsing
  Hierbij is het belangrijk dat je website geen malware bevat of misleidende content die bezoekers aanzet om iets gevaarlijks te doen zoals het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens.
 • HTTPS
  Zorg ervoor dat je website gebruik maakt van HTTPS in plaats van HTTP. Hiermee laat je zien dat je website beveiligd is.
 • No intrusive interstitials
  Een intrusive interstitial is in essentie een pop-up ad die een groot gedeelte van de content blokkeert. Vooral op mobiel kan dit een probleem zijn als er door een pop-up helemaal geen content meer zichtbaar is.
 • ⏱️ Hoe meet ik de page experience factoren op mijn website?

  De meeste factoren kan je terugzien in Google Search Console of in Google Pagespeed insights. Je kunt hiervoor ook een plugin gebruiken in Google Chrome zoals Web Vitals.

 • 📱 Hoe bereid ik me voor op de Google update?

  Kijk naar de verschillende Page Experience factoren en ga na of je website hieraan voldoet. Laadt je website snel? Is je website goed te gebruiken op mobiel? De punten waarvan je nu ziet dat je tekort komt moet je gaan oppakken.

 • 📅 Wanneer gaat de Google Page Experience update live?

  Google begint met de livegang van de update in juni 2021. Het kan nog tot het einde van augustus 2021 duren voordat alle onderdelen van de update ook daadwerkelijk live zijn. Google heeft de update nu al aangekondigd om bedrijven tijdens de pandemie en de crisis de kans te geven zich voor te bereiden. 

Heb je vragen over de nieuwe update of wil je weten hoe wij je kunnen helpen met SEO? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen