4 min

Automatiseren kun je leren

Medio november vond de recreatie vakbeurs in Hardenberg. Dé vakbeurs voor de gehele recreatiebranche. Tijdens deze beurs heeft RED Online Marketing verschillende kennissessies georganiseerd, waaronder op donderdag de sessie ‘ automatiseren kun je leren’. In deze sessie ging Elise in gesprek met Bertine van Stratech. Stratech biedt onder andere reserveringssystemen aan voor de recreatiebranche. Het thema was dus e-mail marketing automation. In dit blog komt de welkomstcampagne aan bod, een mooie campagne om mee te starten als je nog geen gebruik maakt van e-mail marketing automation.

Wat is e-mail marketing automation?

Marketing automation is niks minder dan geautomatiseerd e-mails versturen met een relevante boodschap, naar de juiste persoon op een goed moment. 

Geautomatiseerd mailen is een geavanceerde manier van e-mail marketing. Uit de benchmark 2021 van TeamITG, – leverancier van de e-mail service provider CanopyDeploy – blijkt dat geautomatiseerd mailen de grootste uitdaging is dit jaar. Op plek nummer 2 en 3 staan segmenteren en personaliseren. Deze twee elementen gaan hand in hand met geautomatiseerd mailen. Opvallend genoeg stond geautomatiseerd mailen vorig jaar nog op trend nummer 1 en stond in de benchmark 2021 op de laatste plaats. Is het minder relevant geworden? Nee, integendeel: de respondenten zien e-mail automation niet meer als trend, maar als pure noodzaak. Tijd om er dus ook mee aan de slag te gaan. De benchmark is uitgevoerd onder 150 bedrijven waarvan 11% uit de travel & leisure branche kwamen.

Hoe werkt geautomatiseerd mailen?

Om een geautomatiseerde mail te versturen heb je een zogenaamde trigger nodig. Een startmoment van waaruit je iemand een mail verstuurt. Bijvoorbeeld de trigger dat iemand wordt toegevoegd aan de nieuwsbrief lijst bij een welkomstcampagne. 

Wanneer iemand zich aanmeldt voor je nieuwsbrief ontvangt de abonnee vaak een eerste mail. Hierin wordt gevraagd om de aanmelding te bevestigen. Prima, ga zo door. Vervolgens moet de abonnee wachten om de eerste nieuwsbrief te ontvangen die bij jou op de planning staat. Dit kan zomaar 3 weken duren in drukke tijden bij onderbezetting en hogere prio’s dan de nieuwsbrief. En dit is zonde. Waarom? De abonnee heeft vaak een acute informatiebehoefte wanneer men zich aanmeldt voor jouw nieuwsbrief. In sommige gevallen zelfs een acute boeking behoefte.

Een welkomstcampagne inrichten

Een mooie eerste laagdrempelige geautomatiseerde mailcampagne is dus een welkomstcampagne. Heb je nog geen ervaring met geautomatiseerd mailen? Begin dan klein en behapbaar. In vrijwel elke e-mail marketing service provider is het mogelijk om geautomatiseerde mails te versturen. Begin eens met 1 mail in te richten, dit is zelfs mogelijk in de gratis versie van Mailchimp. Een campagne flow moet worden ingericht waarbij moet worden nagedacht na hoeveel dagen of uur de abonnee de welkomstmail moet ontvangen. 

In je eerste mail kun je wat meer over jezelf vertellen. Heb je een klein familiebedrijf? Laat de gezichten van je medewerkers zien en vertel wat meer over je bedrijf. Ook is het goed om verwachtingen te scheppen in de welkomstmail. Vertel bijvoorbeeld met welke frequentie de abonnee een mail kan verwachten. 

Een meer geavanceerde welkomstcampagne bestaat uit verschillende mails, bijvoorbeeld vier mails. In je tweede mail vertel je wat meer over de omgeving van je camping of park en wat er zoals te doen is op je recreatiepark. In je derde mail kan de focus wat meer liggen op een commerciële boodschap bijvoorbeeld om te komen overnachten. Ook kun je een kortingsactie aanbieden aan diegenen die interesse hebben getoond o.b.v. het openen en/of klikken van je mail.

Personaliseren

Naast het wat meer vertellen over jezelf kun je ook de ontvanger beter leren kennen. Vraag die dingen uit waarvan je ook zeker weet dat je hiermee aan de slag kunt in de zin van gepersonaliseerde content bieden. Ook hierbij geldt: maak het eerst klein en behapbaar. Om te beginnen deel je nieuwsbriefabonnees in twee segmenten in om mee te beginnen bijvoorbeeld kamperen versus accommodaties. Bijna altijd geldt: het een sluit het ander niet uit. Echter, de focus in de e-mail moet wel liggen op datgene waar de lezer van heeft aangegeven interesse in te hebben.
De voorkeuren kun je opvragen in je aanmeldformulier of in één van de welkomstmails. Je zult zien dat een relevante inhoud van je nieuwsbrief tot betere open en klik percentages zal leiden en ook dit draagt bij een gezondere verzend reputatie.

Voordelen van geautomatiseerd mailen

Een leuke eerste welkomstmail is goed voor de commitment bij de lezer die later eerder geneigd is om je mails te bekijken na een positieve eerste ervaring. Daarnaast is de hoge open ratio die van een welkomstmail ook goed voor je verzend reputatie. Zeker een eerste welkomstmail heeft vaak een hoge openratio, vaak wel rond de 80%. Een hoge verzend reputatie zorgt ervoor dat jouw mail minder snel in de spambox terecht komt bij de ontvanger. Het grootste voordeel van geautomatiseerd mailen is nog wel dat wanneer je campagne eenmaal goed is ingericht, je er weinig omkijken meer naar hebt.

Laatste blogs

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van onze blogs, cases en laatste ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je marketing naar een next level brengen?

We helpen je graag verder met online marketing. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Red is een online marketing bureau dat zich volledig richt op de reis- en recreatie wereld in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Zo zijn we sinds 2015 ANVR Branchepartner en vanaf 2020 hebben we ons aangesloten bij de HISWA-RECRON Business Club als Top Supplier. We werken o.a. voor OTA’s, reisbureaus, dagattracties, vakantieparken, bestemmingen, campings en hotels.

Red is een online marketing bureau dat zich volledig richt op de reis- en recreatie wereld in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Zo zijn we sinds 2015 ANVR Branchepartner en vanaf 2020 hebben we ons aangesloten bij de HISWA-RECRON Business Club als Top Supplier. We werken o.a. voor OTA’s, reisbureaus, dagattracties, vakantieparken, bestemmingen, campings en hotels.

Download onze social media whitepaper

✔️ Social media trends
✔️ Social media tips
✔️ Customer journey           

en meer..     

Social media

Je ontvangt de whitepaper direct in je mailbox!