E-mail marketing onmisbaar voor reis- en recreatiebranche

Op woensdag 15 februari vond het tweede Leisure in Business event plaats. In dit evenement georganiseerd door Stratech stond e-mail marketing centraal. Aanleiding hiervoor is de lancering van de aanvulling op Stratech Campaign waarmee gesegmenteerd via Clang van E-village berichten kunnen worden verzonden aan (potentiële) gasten.

RED is al ruim 8 jaar betrokken bij Clang en bracht Stratech en E-village met elkaar in contact om tot dit unieke product te kunnen komen.

E-mail marketing is het kanaal met het hoogste rendement. De kosten zijn erg laag, en de opbrengsten erg positief bij een juiste inzet. Alleen lopen veel bedrijven tegen het feit aan dat het hen, of de organisatie teveel tijd kost. Een goede opzet, en de juiste hulp daarbij, zijn dus essentieel om het later gemakkelijker in te kunnen zetten.

Start en blijf leren en verbeteren

Eerste spreker was Robert Rebergen, oprichter en eigenaar van E-village. Hij gaf meer uitleg over hun positie als Email Service Provider (ESP) en hoe dat meer verschuift naar Messaging Service Provider door naast e-mail ook SMS en in de toekomst ook Facebook en Whatsapp berichten te kunnen versturen aan gesegmenteerde groepen. Een aantal Learnings.

Persoonlijk contact staat centraal bij email marketing. Het is zeer belangrijk om op basis van de juiste profielen een boodschap af te leveren die goed past bij de ontvanger.

Tips voor meer omzet:

 • Gebruik de bevestigingsmail voor cross- en upsell. De bevestigingsmail is een van de best gelezen emails, en geeft daardoor perfecte kansen om te gebruiken voor meer verkoop
 • Boekingsproces verlaters. Ongeveer 5% van de mensen die tijdens het boekingsproces hun email adres al hebben achtergelaten maken toch de boeking niet af. Gebruik deze gegevens om de verlaters een mail te sturen met het aanbod hulp te bieden en de boeking alsnog af te laten maken

Opbouw van een goede email

Een goede opbouw van de emails is essentieel voor een hoog rendement. Het voorkomt spam en zorgt voor betrokken gebruikers.

Voorkom spam door een Nederlandse ESP te gebruiken (zoals E-village). Nederlandse ESP’s staan in direct contact met hun klanten en alle grote e-mail clients zoals Google en Microsoft. Een licentie op Clang kan ook voordelig via RED Online Marketing worden afgenomen.

De structuur van je mail:

 • Zorg voor een aantrekkelijke afzender naam. Omdat mobiel erg belangrijk wordt mag deze niet te lang zijn, maximaal 25 tekens. Gebruik nooit een noreply adres maar vang de antwoorden op de mail gewoon op en verwerk eventuele vragen
 • Een vrouwen naam werkt ook beter als afzender.
 • Subject line, probeer de onderwerpregel te beperken tot 35 tekens. Ook dit zorgt voor een betere zichtbaarheid op mobiel.
 • De pre-header is een onderdeel wat niet altijd goed benut wordt. Maar dit geeft nog meer ruimte om de klant al te interesseren in het openen van de email. Zet het onderwerk van je mail in het begin.
 • Vertel niet teveel in de content van je mail. Grote afbeeldingen zijn daarnaast erg belangrijk in de email. Mensen lezen niet, maar scannen de mail. Aantrekkelijke afbeeldingen zijn daarom erg belangrijk.
 • Net als een goede en duidelijke call-to-action.

Een aantal tips van Robert Rebergen

 1. Zorg dat de database op orde is, en blijft. Motiveer je klanten om hun gegevens periodiek ook bij te werken.
 2. Zorg voor een dubbel opt-in email lijst. Naast de wettelijke verplichting is ook de conversie veel groter als je lezers actief toestemming hebben gegeven.
 3. Kies een goede afzender naam. En gebruik dus ook nooit een no-reply adres.
 4. Test met de timing van de mail. Voor B2B mails is de dinsdagmiddag het beste moment om te mailen. Maar test zelf een aantal momenten uit.
 5. Bepaal jouw ideale frequentie. Voor sommige fashion bedrijven is 4x per week een goede frequentie. Maar je ontdekt het alleen als je structureel de KPI’’s goed monitort.
 6. Gebruik minder tekst en meer afbeeldingen
 7. Test al je mails op mobiel. Mobiel wint het van de desktop
 8. Blijf testen!

Binnenkort meer informatie over E-mail marketing in ons blog.

Wil je nu al aan de slag met E-mail marketing? Neem hiernaast contact met ons op en leer hoe je voordelig en snel aan de slag kunt met dit interessante kanaal.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen