Hoe maak je een goede infographic?

Er is zoveel online verkeer dat lezers weinig de tijd nemen om informatie tot zich te nemen. Op social media wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal zoals foto’s om informatie over te brengen. Beelden kunnen vaak meer informatie overbrengen in een korte tijd, terwijl lange teksten veel moeite kosten. Maar wat als een foto niet alle informatie dekt? Dan kun je erover nadenken om een infographic te gebruiken.

Wat is een infographic?

Een infographic, oftewel information graphics, geeft informatie weer in een sheet door middel van tekst en beeld. Meestal zijn dit grotendeels grafieken en diagrammen die met percentages informatie doorgeven over een bepaald onderwerp. Een voorbeeld hiervan is de factsheet van ons label Glamping.nl:

In deze infographic staat informatie over de bezoekers van Glamping.nl. Zo staat er bijvoorbeeld in de staafdiagram wat de gemiddelde leeftijd is van de bezoekers van onze website. Een infographic geeft in een korte periode heel veel feitelijke informatie. Door deze informatie op een speelse manier weer te geven zijn bezoekers meer geneigd om dit te bekijken, terwijl zij bij een lange tekst mogelijk over deze informatie heen gescrold hadden.

Hoe wil jij een infographic maken?

Als eerst moet je goed bedenken welke informatie je over wilt brengen en of dit relevant is voor de lezer. Een infographic kan ‘saaie’ informatie op een leuke manier overbrengen. Zoek de facts en percentages uit over het onderwerp waar jij een sheet van wilt maken, vervolgens kun je aan de slag.

Er zijn verschillende manieren om een infographic te maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een online tool te gebruiken. Zo zijn er verschillende sites die templates aanbieden waar je gemakkelijk een eigen infographic in kunt maken. Daarnaast kun je een infographic ook in Powerpoint ontwerpen. Je kunt kiezen uit verschillende templates waar je zelf informatie in kunt zetten.

Tips voor een goede infographic

Als je jouw informatie in de sheet hebt gezet, kun je vragen of een paar collega’s of vrienden dit willen lezen. Jouw boodschap moet duidelijk zijn en iedereen moet het kunnen begrijpen. Je wilt dat de lezer in een korte tijd de informatie tot zich neemt, dus het moet wel begrijpelijk en eenvoudig zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jouw infographic niet te druk is. Zorg dat jouw kleurgebruik goed past bij het onderwerp en dat het niet te druk is. De tabellen en grafieken moeten netjes uitgelijnd zijn, zodat het professioneel overkomt. Zorg ook dat de informatie die je erin stopt met elkaar te maken heeft en elkaar aanvult. Het moet namelijk wel een geheel zijn. Stel jezelf tot slot de vraag: brengt deze sheet de informatie over die ik over wilde brengen?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen