10 basis SEO tips

De basis van zoekmachine marketing: SEO. Deze afkorting staat voor Search Engine Optimalization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Maar hoe zorg je er voor dat je hoger in de ranking komt, en dus beter gevonden wordt? Ik geef je tien basis SEO tips om je site beter vindbaar te maken en je bezoekersaantallen te verhogen!

1. Weet welke zoektermen er gebruikt worden

Voordat je begint met zoekmachineoptimalisatie is het belangrijk om te weten welke relevante zoekwoorden jouw artikel of website het beste omschrijven. Bekijk in Google Analytics of Google Search Console op welke zoekwoorden je veel bezoekers hebt gekregen en gebruik die zoekwoorden om specifieke pagina’s of artikelen te optimaliseren.

2. Zorg dat de zoekterm ook in de URL staat

Een zoekmachine als Google analyseert elke pagina van een website om te kijken waar het over gaat. Als in de belangrijke onderdelen van de pagina dezelfde zoekterm terugkomt weer Google dat de pagina relevant is voor die specifieke zoekterm. De URL is het ‘adres’ van een pagina en één van de belangrijkste SEO onderdelen. Daarom is het belangrijk om je zoekterm ook terug te laten komen in de URL van je artikel of pagina. Houd je URL duidelijk, zonder technische informatie, getallen of onbegrijpelijke woorden.

3. Maak gebruik van rijke content

Niet alleen fijn voor de zoekmachine, maar ook voor de lezer van je artikel of pagina. Rijke content meer dan alleen tekst. Denk hierbij aan afbeeldingen, video’s, gebruiksfragmenten, PDF downloads en (interne) links.

4. Vermijd dubbele content

Dubbele content heeft een negatief effect op de vindbaarheid in Google, omdat zoekmachines geen dubbele informatie aan de gebruikers wilt tonen. Kopieer geen teksten van anderen, zorg dat je teksten uniek zijn. Gebruik ook voor je meta omschrijving een uniek stukje tekst en zorg ervoor dat er voor één pagina niet meerdere URL’s bestaan. Is dat wel zo, redirect ze dan naar de oorspronkelijke pagina.

5. Afbeeldingen tellen ook mee

Zorg ervoor dat je alle afbeeldingen een titel en alt-tekst geeft. Hierbij is het aan te raden weer gebruik te maken van de relevante zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden. Een leuke bijkomstigheid hierbij kan zijn dat afbeeldingen van jouw website dan ook worden getoond in de resultaten in de resultaten van zoekopdrachten bij Google Afbeeldingen.

6. Vergeet de meta omschrijving niet

Hoewel de tekst van de meta omschrijving niet meer wordt meegenomen voor de vindbaarheid, wordt het wel getoond in de resultaten van de zoekmachine. De meta omschrijving heeft na de paginatitel de meeste invloed op het doorklikken in de zoekresultaten, zorg er dus voor dat je deze invult. Wil je het helemaal goed doen: zorg er dan voor dat je ook minimaal één keer de zoekterm waarop je wilt dat de pagina of het artikel gevonden wordt in de meta omschrijving staat. Zie het als een korte (max. 160 tekens) advertentietekst om bezoekers aan te trekken.

7. Gebruik de zoektermen in alle content

Let hierbij op dat je niet overdrijft. Je artikelen en pagina’s moeten natuurlijk interessant en goed leesbaar zijn voor mensen, en niet alleen voor de zoekmachine. Plaats de zoekterm(en) naast de meta omschrijving en alt-tekst ook in je paginatitel en maak gebruik van tussenkopjes met hier en daar een zoekterm. Nog een tip: dik- en schuingedrukte woorden worden door zoekmachines hoger gewaardeerd!

8. Linkbuilding en interne links

Het is goed om er voor te zorgen dat er vanaf andere websites links leiden naar de pagina of het artikel waarvan jij wilt dat die wordt gevonden. Als veel andere websites naar een pagina op jouw website linken, concludeert de zoekmachine dat dat een belangrijke pagina is en zal die pagina hoger scoren. Ook interne links hebben naast voordelen voor de gebruiksvriendelijkheid ook voordelen voor de zoekmachineoptimalisatie.

9. Sitemaps

Dit wordt vaak vergeten: maar het is voor SEO belangrijk om je een HTML en XML sitemap op je website te hebben. De HMTL sitemap heb je vast wel eens gezien. De XML sitemap is alleen bedoelt voor zoekmachines en zorgt ervoor dat alle pagina’s op je website worden geïndexeerd. Je kunt deze aanmaken via een plugin en aanmelden bij Google via Google Webmaster Tools. Zowel HTML als XML sitemaps zorgen voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

10. Yoast SEO plugin

Last but not least, een tip voor WordPress gebruikers: de Yoast SEO plugin! Hiermee kun je de meta omschrijving invullen en een SEO titel maken die alleen zichtbaar is in de zoekresultaten. Daarnaast geeft deze plugin aan wat je nog kunt verbeteren op het gebied van SEO en wordt ook de leesbaarheid van de tekst gecheckt. Nog niet geïnstalleerd? Meteen doen!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vrijblijvend kennis maken?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op

RED nieuws ontvangen?

0
Inschrijvingen

Ondernemers, managers & marketeers in travel & leisure die maandelijks wél al het RED nieuws ontvangen